Otthon, édes otthon, ugye? - interjú Tajti Zoltánnal

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 30.
Megosztás

„Van előnye az online oktatásnak, de a tanulási/tanítási folyamat alapvető hozzávalója a személyes kapcsolat. Talán még fel is értékelődik a jelentősége.” Táv-interjú sorozatunk negyedik részében Tajti Zoltánt, angol tanárt és mesekönyv írót kérdeztük.

Tajti Zoltán angol tanár

Ki Varga István? Hogyan mutatnád be önmagad 5 szóban vagy egy bővített mondatban?
Angol tanár, tolmács, language professional, mesekönyv író

Emberileg hogyan éled meg napjainkat?
Viszonylag korán, február közepén fejben már elkezdtem átszervezi a dolgokat, így az átállás viszonylag könnyen ment. Ehhez nagyon fontos eszköz nekem az itthoni edzés, a séták éjjelente a néptelen utcákon, a rendszeres nyújtó gyakorlatok és a zenélés. Mert ha a világ változik is, megteremtem magamnak azt a micro környezetet, ami biztonságot és stabilitást ad.

Hogyan éled meg szakmailag?
Tolmácsolást nem vállalok most, a tanítványaimat pedig határozatlan időre "áttereltem" online platformokra. Egyelőre működik a dolog, igyekszem én is és a tanítványok is optimálisan kihasználni a médium előnyeit. A hátrányokkal nem foglalkozunk; helyzetet kell megoldani, ezen van a fókusz. Egyébként eldöntöttem, hogy elképesztően produktívan töltöm ezt az időszakot — lehetőségként akarok rá tekinteni, nem hiányosságra. Így online tanfolyamot végzek, olvasok, logikai feladatokat oldok meg. Fejlesztem magam. Az élet nem állhat le.

Hogyan kezeled a kialakult helyzetet a munkád során, csak az ami publikus?
Egyelőre sok kihívás nem adódott. Az első héten ugyan az egyik cégnél ahova járok tanítani volt egy kis felbolydulás, de nagyjából két nap alatt nagyon profin megoldottak mindent. Mire időszerű lett az átállás online felületre, már csak kattintani kellett. A lehetőség csak egy része a sikeres munkának; a hozzáállás határozza meg igazán az eredményeket. Jó látni, hogy a maguk módján többen igyekeznek pozitívan befolyásolni a kialakult helyzetet.

Milyennek látod az általad képviselt szervezetet 3 - 6 hónap múlva?
Az oktatás véleményem és reményeim szerint ez az időszakot nem szenvedi meg. Az IT eszközöket eddig is használta mindenki — ki többé, ki kevésbé — most mindenki csiszolgathatja a módszereit. Utána nagy lelkesedéssel fog mindenki a személyes oktatásba kapaszkodni. Van előnye az online oktatásnak, de a tanulási/tanítási folyamat alapvető hozzávalója a személyes kapcsolat. Talán még fel is értékelődik a jelentősége. Jó lesz ez, csak ki kell várni. A várás egyébként egyszerűbb, mint sokan gondolják: szimplán semmit nem kell csinálni hozzá, az idő magától múlik.

Mit üzennél annak, aki most nem tudja mihez kezdjen?
Nehéz másoknak tanácsot adni, nem is szeretek. Az biztos, hogy a fizikai és mentális egészség most fontosabb, mint egyébként. (Pedig egyébként is nagyon fontos.) Valamilyen sportolás, otthoni tornagyakorlatok youtube/appok segítségével, séta otthon, séta a kertben, séta az erkélyen, esetleg kint, ha nincs ember. Olvasás, zenehallgatás, kreatív hobbik. Három éve nem szerelted fel a fogast? Itt a lehetőség. Régóta szeretnél elkezdeni egészségesen enni? Most van itt az ideje. Szeretnél táncolni a pároddal? A nappali kiváló hely ehhez. Lehet társasozni, kártyázni, együtt énekelni, ablakon keresztül napozni. Bármit lehet, persze kézmosás után. Gondolkodjunk pozitívan: az otthonunk mindig is menedék volt. Most csak otthon kell lenni. Otthon, édes otthon, ugye?

Megosztás

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 30.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

A kialakult helyzetnek lesznek nyertesei is - interjú Varga Istvánnal

„Ez a helyzet nem jelenti az offline végét, de valamilyen értelemben mégis jelentősen átalakítja az emberek és a cégek gondolkodását, jövőbeli működését.” Táv-interjú sorozatunk harmadik részében Varga Istvánt, a Business Flow alapítóját kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 27.

Más anyagi és lelki helyzet elé nézünk - interjú Tóth Lajossal

„Hogy sérülések nélkül át tudjuk vészelni ezt az időszakot, egy teljesen más szemléletet kell magunkra öltetünk.” Táv-interjú sorozatunk második részében Tóth Lajost, életvezetési tanácsadót és a Lélekkávézó alapítóját kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 26.

A megmaradás a tét - interjú Gulyás Józseffel

"Rá kellett jönnöm, hogy a fontosnak vélt ügyek néha két mondattal telefonon vagy online is elintézhetők." Táv-interjú sorozatunk első részében Gulyás Józsefet, a KKVHÁZ vezetőjét kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 25.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét