Még több jelenlétet követelenek a mindennapok - interjú Madai Krisztával

Magó Botond
Sales vezető
2020. április 7.
Megosztás

„Mélyen hiszem, hogy ha nyitottan vagyunk jelen most, észrevétlenül tanulunk arról, ami fontos, és aminek helyet szeretnénk teremteni az életünkben.” Táv-interjú sorozatunk ötödik részében Madai Krisztát, coach és supervisort, 4 gyermekes családanyát kérdeztük.

Madai Kriszta

Ki Madai Kriszta? Hogyan mutatnád be önmagad 5 szóban vagy egy bővített mondatban?
Én szeretem azt mondani, hogy ami legjobban leír, az az, hogy emberekkel töltök időket. Szakmai szerepeimet tekintve coachként és supervisorként (segítő szakmabeliek segítőjeként), illetve ezen szakmák képzőjeként dolgozom. És 4 kamasz gyerek anyukája vagyok.

Emberileg hogyan éled meg napjainkat?
Saját magamat, környezetemet, ügyfeleimet figyelve és hallgatva, azt érzékelem, mintha “erősebbek lennének a fények”, és minden sokkal pontosabban és tisztábban látszana. Az ügyfeleim reflexiójában nagyobb tisztánlátást, bátorságot, “odafordulást” hallok. És a saját kérdéseim, félelmeim, fájdalmaim, dühöm és veszteségeim is tisztábban tapinthatóak. Egyszerre érzem magam végtelenül erősnek és végtelenül gyengének. Hol úgy érzem, a világot tudnám kimozgatni a sarkából, hol zokogva rogynék össze a sarokban. Néha elfog a légszomj, és emlékeztetnem kell magam, hogy vegyek levegőt. Közben az élet megy, nem a maga megszokott medrében, hanem a mostani lehetőségek között. Négy gyerekkel a háztartás ellátása, az otthon tanulás, az ő érzelmi állapotuk támogatása önmagában annyi feladatot ad, aminek nem jutok végére. Mindezek mellett emlékeztetnem kell magam a saját magam támogatásának fontosságára és a helyes prioritások felállítására. Emellett hálás vagyok, hogy különböző formákban másokat is támogathatok – családtagként, önkéntesként, szakemberként. Nekem ez könnyebbé teszi, hogy a mostani lehetőségek között megtaláljak egy élhető ritmust, kapcsolódva a minket körülvevő világhoz.

Hogyan éled meg szakmailag?
Minél több emberrel beszélek, annál pontosabban látszik, hogy sokféleképpen lehet nehéz a mostani helyzet. És így nincs egy jó válasz arra, hogyan tudunk ebben most ‘helytállni / tenni a dolgunkat’. Ugyanakkor csodálatos megtalálni a legnagyobb nehézség és beszorítottság közepén is a reményt, a szépséget, az egymásra figyelés és a tanulás lehetőségét. Hálás vagyok, hogy a munkám a hivatásom, és ezt most is gyakorolhatom. Azt látom, akinek van lehetősége támogató beszélgetéseket igénybe venni, ezekből a beszélgetésekből, és az ebben megtörténő önmagával való találkozásból, különös erőt tud most meríteni. Bátorítok mindenkit, akinek ez az időszak ad erre kellő teret és időt, hogy érdemes odafordulni nehéz érzéseinkhez, mert mögöttük megláthatjuk önmagunkat.

Hogyan kezeled a kialakult helyzetet a munkád során, csak az ami publikus?
Munkám egy részét eddig is az online térben végeztem. Az, hogy most csoportokkal, és azokkal is online dolgozunk, akik maguk nem ezt választanák, tőlem még nagyobb rugalmasságot, kreativitást, jelenlétet és bizalmat igényel. Ugyanakkor ezek olyan minőségek, amelyek ‘edzése’ kulcskérdés a hétköznapi helyzetekben is. Mint ahogyan az is, hogy a saját mentálhigiénés egészségem megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy másokat támogatni tudjak.

Milyennek látod az általad képviselt szervezetet 3 - 6 hónap múlva?
A jelen helyzet több irányból is változást kényszerít ki - és nagy reményem van abban, hogy ezek a változások lehetővé teszik, hogy a célunkat és az általunk képviselt értékeket még letisztultabban tudjuk majd képviselni. Azzal, hogy elengedünk dolgokat, helyet teremtünk valami újnak.

Mit üzennél annak, aki most nem tudja mihez kezdjen?
Legelőször is azt, hogy ér nem tudni, mihez kezdjünk. Időre, figyelemre van szükség ahhoz, hogy meglássuk, mit mutat meg és mire hív minket ez az időszak. Megélni a mindennapokat, tenni, ami az adott helyzetben felelősségünk, becsempészni a hálát, a magunkra és másokra való odafigyelést, megteremteni magunknak a ‘levegőt’, akkor is, amikor ez nagyon nehéznek tűnik, éppen elég feladat mostanra. Mélyen hiszem, hogy ha nyitottan vagyunk jelen most, észrevétlenül tanulunk arról, ami fontos, és aminek helyet szeretnénk teremteni az életünkben. És amikor majd eljön az idő, ezek az élmények segítenek abban, hogy meghozzuk a döntéseket.

Megosztás

Magó Botond
Sales vezető
2020. április 7.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Mire van szükség egy KKV napi működéséhez?

Levelezés, naptár, címtár, tárhely

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2020. április 3.

Dupla műszak, otthon

Úgy gondolom a gyerekeknek van egy különleges képességük, amivel megérzik mikor van egy szülőnek életbevágó telefon hívása, kötelező videó meetingje vagy valami sürgős, halaszthatatlan dolga. Természetesen a gyerekeknek is ezekben a helyzetekben van a legnagyobb szükségük a szülőre. Éhen vagy szomjan akarnak halni, másik mese csatornára kell váltani, új zoknit kell felvenni, esetleg a mosdóból kiabálnak, hogy végeztek a ,,napi rutinnal".

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2020. március 31.

Otthon, édes otthon, ugye? - interjú Tajti Zoltánnal

„Van előnye az online oktatásnak, de a tanulási/tanítási folyamat alapvető hozzávalója a személyes kapcsolat. Talán még fel is értékelődik a jelentősége.” Táv-interjú sorozatunk negyedik részében Tajti Zoltánt, angol tanárt és mesekönyv írót kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. március 30.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét