Egy mosoly többet mond minden szónál

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2020. május 12.
Megosztás

A hangulatjelek mára behálózták a mindennapi kommunikációnkat, ám ez nem volt mindig így. A 40 évvel ezelőtti megjelenésük új trendet indított el az írott szövegek világában.

Hangulatjelek

Veled is előfordult már, hogy egy üzenetet elolvasva egyszerűen nem tudtad szavakban kifejezni az érzéseidet? Általában ilyen helyzetekben nyúlunk a mosoly fejekhez vagy egy-egy ismert celeb esetleg mesefigura arc kifejezéséhez, azaz a gifekhez (pár másodperces rövid mozgó képek), amik segítenek közvetíteni az érzelmeinket. Ösztönösen helyezünk emojikat a mondatok végére úgy, mintha az írással egyideüleg az arcvonásunk rezzent volna meg.

Az arckifejezéseket utánozó jeleket először 1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzorának javaslatára kezdték el használni. A professzor észrevette, hogy az üzenetek értelmezésbéli különbségei több esetben félreértésekre adtak okot. Ezért elkezdték használni az első írásjelekből álló „:-)” mosoly fejet, ezzel megkülönböztetve a viccesnek vagy ironikusnak szánt üzeneteket a komolyaktól.

Napjainkban már több, mint 800 emoji áll rendelkezésünkre és legalább ennyi naponta frissülő gif. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis miért olyan ragadós az online hangulatjelek használata. Magyarázatul szolgálhat az érzelmi fertőzés mechanizmusa: e szerint hajlamosak vagyunk olyan érzéseket megtapasztalni és kifejezni, amelyeket a körülöttünk élő emberek sugároznak felénk. Így lehetünk képesek automatikusan összeszinkronizálni mások érzelmeit saját belső élményeinkkel, ami végső soron az empátia kialakulását segíti elő, s ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk másokhoz.

Napjainkban az emoji használata egyaránt jelen van a közösségi médiában, az online marketingben és a munkahelyi levelezésben is, hiszen a jelek megkönnyítik számunkra a szociális kontextus értelmezését.

hangulatjel

További érdekes tartalmakért kövess minket a facebook oldalunkon és instagramon!

Forrás: https://bit.ly/2WHLFeU

Megosztás

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2020. május 12.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Bizalom nélkül nincs élet - interjú Csortos Jánossal

„Most minden IGEN-ért ezerszer keményebben kell dolgozni, még akkor is ha én ugyanaz az ember vagyok, aki 1,5 hónapja is voltam.” Táv-interjú sorozatunk tizenegyedik részében Csortos Jánost, életbiztosítási tanácsadót kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. május 8.

Lehessen ránk számítani! - interjú Szőllősi Katával

„Azt gondolom, a Covid-19 lecsengése után a mostani megnyilvánulásaink egyfajta szűrő szerepét fogják betölteni, ezért kétszer is meggondolom, mit és hogyan állítok ennek kapcsán - és mindenkit ugyanerre buzdítok.” Táv-interjú sorozatunk tizedik részében Szőllősi Katát, kommunikációs szakértőt kérdeztük.

Augusztini Krisztián
Sales támogató
2020. május 5.

Színjáték az élet - interjú Holczinger Szandrával

„A kezdeti időszakban nagyon nehezen viseltem, hogy a pörgős színházi élet, a próbák és előadások kavalkádjából egyik pillanatról a másikra otthon találtam magam a négy fal között.” Táv-interjú sorozatunk kilencedik részében Holczinger Szandrát, színésznőt kérdeztük.

Magó Botond
Sales vezető
2020. május 1.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét