A könyvelői szakma, ahogy most ismerjük, megszűnik létezni!

Krisztián Augusztini
Junior Product Manager at Onbox
2019. szeptember 12.
Megosztás

Múlt héten az Adótanácsadók Egyesülete által rendezett konferencián vettünk részt mint kiállító és mint előadó. Az esemény témája a digitalizáció volt.
Több szempontból is eredményesnek bizonyult, de ami az egyik legérdekesebb volt, hogy láthattuk merre halad a könyvelői piac.

segítség

A jövő kommunikációs eszközei

Nem lesznek versenyképesek azok, akik nem elektronikus úton kommunikálnak az ügyfeleikkel.

Három különböző szintet látunk az elavult folyamatokban: A cég...

  • nem használ elektronikus levelezőrendszert, mindent papír alapon intéznek.
  • használ ugyan kommunikációra emailt, de nagyon sok papírral dolgoznak. Naptárt alig használ, egy megbeszélés áthelyezéséhez betelefonálnak a titkárnőnek vagy a kollégának, hogy a naptárban húzza át a tollal beírt eseményt.
  • használ emailt és naptárat, de az adatait kb az irodában egy szerveren tárolja, hiszen onnan akkor nem megy ki semmi információ. Elektronikusan kezelnek számlákat, de azokat manuálisan vezetik fel a rendszerükbe, egyik monitorról a másikra nézve.

két monitor
szokványos felszereltség egy mai könyvelőirodában

A jövő automatizáló eszközei

Egy cégnek minél kevesebb időt kell feleslegesen eltöltenie olyan feladatokkal, amit egy automatizációval helyettesíteni tudna.

Egy mai könyvelőiroda folyamatainak 80%-a a számlák beolvasásával telik. Vagyis papír alapú, .pdf formátumú vagy egyéb számlákat, bevallásokat gépelnek be a rendszerbe. Ám ezt az időt fel tudják szabadítani maguknak, ha egy rendszer felismeri a papíron vagy fájlon a számokat és a megfelelő helyre másolja be a rendszerbe. Ezzel sok időt spórolhatnak és tudnak az igazi munkájukra, a tanácsadásra koncentrálni. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben az irodák feldolgozó kapacitása kibővül, vagyis az egész piacot le tudja majd fedni kevesebb könyvelő cég.

2010 környékén nagyjából tízezer könyvelő cég volt Magyarországon. Ez a szám mára alig éri el a nyolcezret. A jövőben még kevesebb ilyen értelemben vett könyvelő cégre lesz szükség, hiszen kevesebb is elegendő lesz, hogy feldolgozzák a piac pénzügyeit.

Ilyen rendszer például az Adriana Accounting, ami 60 különböző formátumú fájlt képes beolvasni és felvezetni egy rendszerbe. Állításuk szerint volt olyan könyvelőiroda aminek a munkáját 10-szer hatékonyabbá tették. Ez vészjelzésként kell, hogy szolgáljon minden iroda számára, hogy minél hamarabb próbáljanak meg digitalizálni, különben hosszútávon elveszítik versenyképességüket.
Amekkora mennyiséget eddig megcsinált 10 könyvelő, azt a jövőben 2-3 el fogja tudni végezni - a "papírmunka" részét. Így több idő lesz a tanácsadás szintű értékteremtésre.

konferencia standunk a konferencián

Megosztás

Krisztián Augusztini
Junior Product Manager at Onbox
2019. szeptember 12.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Csak azért fizessünk, amit használunk

Biztos sokan érezték már azt, hogy a birtokunkban lévő eszköz sokkal többre képes annál, mint amire használják.
Előfordul ez mobiltelefonokkal, számítógépekkel, fényképezőgépekkel, stb.

Krisztián Augusztini
Junior Product Manager at Onbox
2019. szeptember 4.

Saját szerveren működjön a levelezése egy cégnek vagy harmadik féltől vásárolja meg?

A cégeknek növekedésük során egyre több dokumentumot és emailt kell kezelniük. Ahhoz, hogy cégen belül a munkatársak megosztott dokumentumokat érjenek el és minden felhasználó a cégét képviselve tudjon levelezni, szükségük van egy levelezőrendszerre, és igény esetén egy közös, akár felhő alapú dokumentum tárhelyre.

Krisztián Augusztini
Junior Product Manager at Onbox
2019. augusztus 28.

Miért váltsunk üzleti email címre?

Képzeljük el, amint egy (pl. biztosítási) tanácsadó leül elénk, elmond pár érdekes ajánlatot számunkra, felkelti az érdeklődésünket, de van még bennünk kétely, szeretnénk később dönteni, ezért megadja a névjegyét nekünk.

Krisztián Augusztini
Junior Product Manager at Onbox
2019. augusztus 9.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét