Üzleti terv készítése

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 22.
Megosztás

1.rész

Vezetői összefoglaló és a vállalkozás bemutatása

Egy komplett üzleti terv elkészítése összetett és több részből álló folyamat. Ebben a blog sorozatunkban, ennek a folyamatnak a különböző részeit fogjuk bemutatni elméleti, illetve gyakorlati oldalról is különböző példákon keresztül megközelítve. Ez a poszt az üzleti terv első két pontját a vezetői összefoglaló elkészítését és a vállalkozás bemutatását járja körül.

Üzleti terv bemutatása

A vezetői összefoglaló ahogy a neve is sejteti:

  • áttekintést nyújt a vállalkozásáról,
  • bemutatja mivel foglalkozik,
  • milyen problémára nyújt megoldást,
  • ki a cél piaca,
  • és a vállalkozás jövőbeli terveiről is beszámol.

Ellentétben azzal, hogy szerkezetileg az üzleti terv az első fejezete érdemes a folyamat legvégén megírni. Hogy miért? Ha kívülről és belülről is megismeri vállalkozásának részleteit, jobban felkészülté válik ahhoz, hogy megírja a vezetői összefoglalót. Végül is ez az a bevezető szakasz ami összefoglalja mindazt, amiről írni fog. Ideális esetben az összefoglaló önálló dokumentumként működhet, amely átfogja a részletes terv legfontosabb pontjait. Nagyon gyakori, hogy a befektetők csak a vezetői összefoglalót kérik, amikor értékelik a vállalkozását. És ha tetszik nekik amit az ügyvezető összefoglalójában látnak, akkor kérik a teljes tervet, egy előadás bemutatását, valamint a részletesebb pénzügyi kimutatásokat.

A vállalkozás bemutatása

Ebben a részben áttekinti vállalatának felépítését és azt, hogy kik a legfontosabb csapattagok. Ezek a részletek különösen fontosak, ha az üzleti terv befektetők részére készül, mivel legtöbbször tudni akarják, ki áll a vállalat mögött. A régi mondás szerint a befektetők nem ötletekbe fektetnek, hanem emberekbe.

Ezen kívül ennek a résznek tartalmaznia kell:

A küldetésnyilatkozatot

Kerülje a hosszú és általános nyilatkozat összeállítását arról, hogy cége hogyan szolgálja ügyfeleit, alkalmazottait stb. Vállalati küldetésének rövidnek, legfeljebb egy vagy két mondatnak kell lennie, és ki kell terjednie arra, amit képvisel. Például: Itt, az XY cégnél küldetésünk a következő: Segítünk az embereknek abban, hogy sikeresek legyenek az üzleti életben.

A szellemi tulajdont

Ez leginkább a technológiai és tudományos vállalkozásokra vonatkozik, ezért, ha nem kell megvitatnia szabadalmait és egyéb szellemi tulajdonát, akkor ezt a pontot nyugodtan hagyja ki. Ha rendelkezik szellemi tulajdonnal, amely segít megvédeni magát versenytársaival szemben, akkor itt részletezze ezeket az információkat.

A vállalat jogi struktúrájának és tulajdonjogának áttekintését

Tartalmaznia kell a vállalat jelenlegi üzleti struktúrájának összefoglalását. Ön Kft, Bt, Zrt, Nyrt, Egyéni vállalkozó stb.? Ne felejtse el megadni a vállalkozás tulajdonjogának áttekintését. Minden üzleti partner rendelkezik-e a vállalkozás azonos hányadával? Hogyan oszlik meg a tulajdonjog? A potenciális hitelezők és befektetők tudni akarják a vállalkozás szerkezetét, mielőtt fontolóra veszik a hitelt vagy a befektetést.

A vállalkozás helyét

Ebben a szakaszban le kell írni a vállalkozás jelenlegi helyét és a vállalat tulajdonában lévő létesítményeket.

A vállalat rövid történetét

Célszerű a vállalat rövid történetét leírni és kiemelni a főbb eseményeket, eredményeket. Ez a szakasz különösen hasznos, ha kontextust ad a terv többi részének, és nagyon hasznos lehet a belső terveknél is. A cégtörténeti rész az új alkalmazottak számára háttérképet nyújthat a vállalatról és arról, hogy hogyan fejlődött a vállalat az elmúlt évek során.

A következő bejegyzésben az iparági helyzet bemutatásával folytatjuk…

Látogasson el facebook vagy instagram oldalunkra további érdekes tartalmakért, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre a lap alján 😊 !

Próbáld ki ide kattintva a 30 napig ingyenes próbaidőszakot!😊

Forrás 👈

Megosztás

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 22.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Vállalkozás indítása

Hogyan kezdjen hozzá? - 1. rész

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 19.

Időgazdálkodás hatékonyan

Úgy gondolom, hogy Elon Musk-ot a világ egyik leggazdagabb emberét, az Spacex alapítóját, a Tesla vezérét és még számos egyéb projekt és vállalat vezetőjét senkinek sem kell bemutatni. Egyszer azt mondta „Ha 80-100 órát dolgozol egy héten, jelentősen javulnak az esélyeid a sikerre. Ha mások 40 órát dolgoznak, de te százat, még akkor is, ha nem vagy jobb náluk, eléred pár hónap alatt azt, amit ők egy év alatt fognak összehozni.”

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 12.

Hello Január!

Az emberek nagy többsége hajlamos az újév elején számos magánéleti, illetve szakmai változtatást megfogadni, viszont kutatások szerint ezeknek a fogadalmaknak a 75-80% nem valósul meg. Ha komolyan szeretnénk változást elérni az újévben érdemes konkrét célkitűzéseket tenni és tervet készíteni arra vonatkozóan hogyan lehet ezeket a célokat elérni.

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 6.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét