Üzleti terv készítése

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. február 2.
Megosztás

4.rész

Pénzügyi terv

Az üzleti terv elemeit bemutató blog sorozatunk utolsó előtti részében a pénzügyi terv fejezetét járjuk körbe. Ha még nem olvasta az előző részeket, itt 👈 megteheti.

Üzleti terv

Az induló vállalkozások fele sajnos nem is éli meg az 5 évet, ennek fő oka pedig sokszor a pénzügyi tervezés hiánya. Ezért nem is meglepő, hogy a vállalkozók általában ezt a részt tartják a legfélelmetesebbnek, de koránt sem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Nézzük, hogyan is áll össze a pénzügyi terv. Egy klasszikus pénzügyi terv havi értékesítési és bevételi előrejelzéseket tartalmaz az első 12 hónapra, majd éves előrejelzéseket tartalmaz a következő három-öt évre. Annak függvényében, hogy kinek és milyen céllal készül a pénzügyi terv, számos részre felbontható és néhány rész el is hagyható.

De ajánlott legalább ezeket az elemeket kidolgozni:

Értékesítés vagy bevétel

Ez a szám az értékesítési előrejelzésből származik, és tartalmazza a vállalkozás által generált összes bevételt.

Kiadások

A legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni, hogy minden, ami a vállalkozás számlájáról kiáramlik azt ide kell felsorolni. Megmutatja, hogy a vállalkozás működtetése és a termék vagy szolgáltatás előállítása milyen és mekkora költségekkel jár.

Eredménykimutatás

Megmutatja, hogy egy adott időszakban (pl. üzleti évben) mekkora volt a tényleges veszteség illetve nyereség.

Finanszírozás

A költségek és a beruházások két módon történhetnek saját tőkéből, vagy külső forrásból. Külső forrás lehet a családi/baráti segítség, banki hitel, befektetés stb…

Cash flow

A cash flow kimutatást gyakran összekeverik az eredménykimutatással, de ezek nagyon eltérőek és nagyon különböző célokat szolgálnak. A cash flow kimutatás nyomon követi, hogy mennyi készpénzzel rendelkezik (akár a bankban) az adott pillanatban. Egy általános cash flow kimutatás a meglévő készpénz összegével kezdődik, összeadja a készpénz értékesítéssel és a kifizetett számlákkal kapott készpénzt, majd kivonja azt a készpénzt, amelyet elkölt a számlák, hitelek, adók stb. kifizetésére. Ekkor megkapja a teljes cash flow-t (kezdő készpénz + készpénz - készpénz = végződő készpénz).

Mérleg

A mérleg áttekintést nyújt vállalkozásának pénzügyi helyzetéről. Felsorolja a vállalat eszközeit, a kötelezettségeket és a saját tőkét. Ha levonja a kötelezettségeit az eszközökből, meghatározhatja a vállalkozás nettó értékét.

Break-even

A vállalkozás azon üzleti pontja, amikor az értékesítése pontosan fedezik a kiadásait.

Pénzeszközök felhasználása

Ha üzleti tervének célja, hogy egy befektetőktől pénzt kapjon, akkor az üzleti tervének tartalmaznia kell egy rövid szakaszt, amely részletesen ismerteti, hogyan tervezi befektetői tőke felhasználását.

Előrejelzések

Az elkészült pénzügyi terv alapján előrejelzéseket tehet a vállalkozás jövőjére vonatkozóan, ez segít mérföldköveket meghatározni és jövőbeli célokat kitűzni.

Egy jól elkészített pénzügyi terv mindig reális, teljeskörű, mérhető és könnyen átlátható. Nem szabad hamis adatokat megadni annak céljából, hogy jobb színben tüntesse fel a vállalkozást vagy azt az ötletet, amit szeretne megvalósítani.

Látogasson el facebook vagy instagram oldalunkra további érdekes tartalmakért, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre a lap alján 😊 !

Próbáld ki ide kattintva a 30 napig ingyenes próbaidőszakot!😊

Forrás 👈

Megosztás

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. február 2.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Üzleti terv készítése

3.rész

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. február 1.

Üzleti terv készítése

2.rész

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 27.

Üzleti terv készítése

1.rész

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. január 22.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét