Mi is az a Ziegarnik effektus?

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. október 6.
Megosztás

Előfordult már, hogy megpróbált valamire koncentrálni, de egyszerűen nem sikerült, mert akaratlanul is egy másik, befejezetlen projekten járt az agya? Ha igen, akkor már tapasztalta a Zeigarnik effektust, azaz azt az elméletet, miszerint az emberek hajlamosak jobban emlékezni a befejezetlen, vagy folyamatban lévő feladatokra, mint a befejezettekre.

Ezt a hatást először Bluma Zeigarnik orosz pszichológus figyelte meg és vette észre, hogy egy kávézó pincérei jobban fel tudják idézni a még nem kézbesített rendeléseket, mint azokat amiket már teljesítettek.

Zeigarnik ezután számos kísérletet végzett ennek a jelenségnek a tanulmányozására. Az egyik ilyen, amikor megkérte a kísérletben résztvevőket, hogy fejezzenek be 18–22 egyszerű feladatot, például agyagfigurát, rejtvényt vagy matematikai feladatot. A feladatok felét megszakították, mielőtt a résztvevő befejezhette volna őket. Ezt követően a résztvevőt megkérték, hogy mesélje el a feladatokat, amelyeken dolgoztak. Zeigarnik tudni akarta, mely feladatokra emlékeznek először a résztvevők.A résztvevők 90% -kal jobban emlékeztek a megszakított feladatokra, mint az elvégzettekre.

Hatásai a mindennapi életre
A Zeigarnik hatás ismerete segíthet a halogatás leküzdésében, a tanulási szokások javításában és a mentális egészség előmozdításában. Hogyan? Gyakran előfordul, hogy halogatunk nagyobb feladatokat, amelyek megterhelőnek tűnnek. A Zeigarnik effektus azonban azt sugallja, hogy a halogatás leküzdésének kulcsa a kezdés. Az első lépés lehet valami apró és látszólag lényegtelen. Valójában talán a legjobb, ha valami meglehetősen egyszerű dologról van szó. A lényeg azonban az, hogy a feladatot elkezdték, de nem fejezték be. Ez pszichológiai energiát vesz igénybe, ami arra készteti a feladatot, hogy beavatkozzon gondolatainkba és hamarabb elvégezzük azokat. Ezen kívül a Zeigarnik effektus arra is rámutat, hogy az emberek mentális egészségi problémákat tapasztalhatnak . Például, ha az egyén fontos feladatokat hagy befejezetlenül, az ebből fakadó tolakodó gondolatok stresszhez, szorongáshoz, alvási nehézségekhez, valamint mentális és érzelmi kimerültséghez vezethetnek.

Másrészt biztosítja a feladatok elvégzéséhez szükséges motivációt. A feladatok elvégzése pedig teljesítmény érzetet adhat és elősegítheti az önbecsülést és az önbizalmat. A stresszes feladatok elvégzése különösen a bezártság érzéséhez vezethet, amely javíthatja a pszichológiai jólétet.


Forrás 👈

Látogasson el facebook vagy instagram oldalunkra további érdekes tartalmakért, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre a lap alján 😊 !

Próbálja ki ide kattintva a 30 napig ingyenes próbaidőszakot!

Megosztás

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. október 6.

További érdekes tartalmakért kövessen minket a facebook oldalunkon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hetente legfeljebb 1 hírlevelet küldünk, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

A produktív napindítás titka

Kétféle ember létezik, vannak a reggeli pacsirták, akik már hajnalban hatalmas energia lökettel kezdik a napot és gond nélkül vetik bele magukat a feladatokba. Valamint vannak az éjjeli baglyok, akiknek a reggel koránt sem a kedvenc napszakjuk, hiszen délután és éjjel sokkal aktívabbak. Viszont rengeteg olyan feladat van, ami nem tűr délutánig halasztást, így az a utóbbi típus számára is elengedhetetlen a produktív napindítás.

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. szeptember 17.

Hogyan szokhatunk le a halogatásról?

A halogatás egyike azon dolgoknak aminek még a legszervezettebb emberek is gyakran áldozatul eshetnek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy legyőzzük a halogatást, és elkerüljük azt a stresszt és esetleges gyenge teljesítményt, amely a feladatok határideje előtti utolsó pillanatban történő elvégzéséből adódik? A kutatók szerint az ütemtervek kidolgozása és a feladatok elvégzésének megtervezése javíthatja az időgazdálkodási készséget. De hogyan is kezdjük hozzá?

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. szeptember 3.

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Egy amerikai kutatás szerint a munkavállalók több, mint fele legalább a hét hatvan százalékában valamilyen stresszhelyzetbe kerül. Ezek a stresszhelyzetek nem csak a mentális, de az egészségi állapotra is negatív hatással lehetnek.

Réti-Balogh Barbara
Sales támogató
2021. augusztus 27.

Az Ön igényeire fejlesztve

Próbálja ki az Onbox rendszerét